Muffinki marchewkowe są świetnym pomysłem na deser, w którym wykorzystamy bogate w beta-karoten warzywo. Marchew nie jest wyczuwalna, moje dzieci długo nie wiedziały, z czego są jedne z ich ulubionych babeczek. Przepis będzie bezglutenowy, gdy dodamy mąkę ryżową oraz bezglutenowe przyprawy.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub mąki ryżowej (bezglutenowa)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 średnie jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów, np. włoskich

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczy

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę na muffinki, wykładając ją papilotkami. Chyba, że używasz formy sylikonowej, wtedy nie trzeba dawać papilotek.
  2. Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odmierz dwie szklanki.
  3. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
  4. W innej, większej misce ubij za pomocą trzepaczki lub miksera, jajka z cukrem, a następnie dodaj olej, wanilię i startą marchew. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, dopóki się nie połączą. Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy (jeśli je dodajesz).
  6. Napełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
  7. Podczas, gdy babeczki się pieką, przygotuj lukier: Wyszoruj pomarańczę, osusz, zetrzyj skórkę, tak by uzyskać 2 łyżeczki. Wyciśnij z pomarańczy sok. Powinny wystarczyć 2 łyżki. Wymieszaj cukier puder, sok z pomarańczy oraz skórkę. Konsystencja powinna być gęsta. Możesz dawkować sok, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
  8. Po upieczeniu babeczek odczekaj kilka minut 5-10, po tym czasie wyjmij babeczki (w papilotkach) i ostudź je na kratce.
  9. Po całkowitym ostudzeniu babeczek udekoruj je lukrem (za pomocą pędzelka lub maczając babeczki w miseczce z lukrem).
muffinki marchewkowe

Nasza wersja jest mniej kaloryczna, odpuszczamy lukier 🙂 Muffinki marchewkowe możemy posypać również cukrem pudrem.

Inne przepisy na : Słodkości, Babeczki.

Spróbuj także:

Pączki serowe przepis na serusie 60 sztuk,

Ciasteczka twarogowe z 3 składników