Muffinki marchewkowe są świetnym pomysłem na deser, w którym wykorzystamy bogate w beta-karoten warzywo. Marchew nie jest wyczuwalna, moje dzieci długo nie wiedziały, z czego są jedne z ich ulubionych babeczek. Przepis będzie bezglutenowy, gdy dodamy mąkę ryżową oraz bezglutenowe przyprawy.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub mąki ryżowej (bezglutenowa)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 średnie jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki startej marchwi
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
- opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów, np. włoskich
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki startej skórki pomarańczy
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę na muffinki, wykładając ją papilotkami. Chyba, że używasz formy sylikonowej, wtedy nie trzeba dawać papilotek.
- Obierz i umyj marchewki, zetrzyj je na tarce jarzynowej o grubych oczkach i odmierz dwie szklanki.
- W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
- W innej, większej misce ubij za pomocą trzepaczki lub miksera, jajka z cukrem, a następnie dodaj olej, wanilię i startą marchew. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, dopóki się nie połączą. Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy (jeśli je dodajesz).
- Napełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
- Podczas, gdy babeczki się pieką, przygotuj lukier: Wyszoruj pomarańczę, osusz, zetrzyj skórkę, tak by uzyskać 2 łyżeczki. Wyciśnij z pomarańczy sok. Powinny wystarczyć 2 łyżki. Wymieszaj cukier puder, sok z pomarańczy oraz skórkę. Konsystencja powinna być gęsta. Możesz dawkować sok, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
- Po upieczeniu babeczek odczekaj kilka minut 5-10, po tym czasie wyjmij babeczki (w papilotkach) i ostudź je na kratce.
- Po całkowitym ostudzeniu babeczek udekoruj je lukrem (za pomocą pędzelka lub maczając babeczki w miseczce z lukrem).
Nasza wersja jest mniej kaloryczna, odpuszczamy lukier 🙂 Muffinki marchewkowe możemy posypać również cukrem pudrem.
Inne przepisy na : Słodkości, Babeczki.
Spróbuj także:
Pączki serowe przepis na serusie 60 sztuk,
Ciasteczka twarogowe z 3 składników
3f98fy
vrvkrb
uuihk5