Jednym z najlepszych sposobów, na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z wczorajszego dnia są kotlety ziemniaczane. Robi się je szybko, są smaczne i zdecydowanie wpisują się w klimaty zero waste.
Z podanych niżej składników wychodzi około 16-20 sztuk kotletów ziemniaczanych, w zależności jaka będzie ich wielkość.
Składniki
- 700 g ziemniaków (waga już po ugotowaniu; ziemniaki mogą być z wcześniejszego dnia. Jeśli są świeżo gotowane, trzeba je dobrze wystudzić).
- 2 jajka (u mnie rozmiar M)
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g cebuli
- duża łyżka masła do podsmażenia cebuli lub dwie łyżki oleju rzepakowego
- garść posiekanej natki pietruszki lub posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (u mnie mieszanka włoskich lub prowansalskie)
- pół łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej -opcjonalnie, jeśli lubisz
- 4 łyżki bułki tartej do panierki
- 3-4 łyżki masła do smażenia kotletów (na dwie partie smażenia, na dużej patelni)
Przygotowanie
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na dużej łyżce roztopionego masła. Smaż do zeszklenia. Wystudź.
- Ugotowane wcześniej ziemniaki (jeśli ich nie masz: obierz ok. 800g, umyj, pokrój na ćwiartki, ugotuj, odcedź i wystudź), przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz.
- Wymieszaj utłuczone ziemniaki z jajkami, podsmażoną i wystudzoną cebulą, mąką, bułką tartą, przyprawami oraz natką pietruszki (lub szczypiorkiem).
- Z wymieszanej masy formuj kulki średnicy ok. 3 cm (wielkość orzecha włoskiego w łupinie), następnie spłaszczaj je na dłoni, tworząc kształt małego kotlecika (może być okrągły lub podłużny, wedle uznania).
- Panieruj w bułce tartej (nie trzeba jej wiele).
- Smaż na rozgrzanym maśle, z obu stron do zarumienienia (około 4 minuty).
Uwagi
- Kotlety ziemniaczane podawaj z surówką lub z sosem, np pieczarkowym.
- Danie może być bezglutenowe, jeśli wybierzesz bułkę tartą pozbawioną glutenu oraz mąkę pszenną zamienisz na mąkę ryżową (wtedy wystarczy 2-2,5 łyżki).
Inne pomysły na: Obiady, Kolacje lub dania z ziemniakami.
Poznaj także:
Chleb na maślance, bez drożdży
Domowy bulion warzywny, bulionetka.
Muffinki jajeczne- pomysł na śniadanie w 25 minut
ec74vo
gvtkwy
kbmt6q