Amerykańskie naleśniki, czyli pancakes, najczęściej goszczą na naszym stole w okresie letnim. Jednak kiedy mróz nie odpuszcza, albo za oknem jest plucha, pancakes poprawiają nam humor, ponieważ kojarzymy je ze słonecznymi porankami.
Pancakes jemy polane syropem klonowym, z kosteczką masła, ale też zamiennie z miodem, jogurtem naturalnym, z owocami, albo domowym dżemem.
Składniki
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru (daję mało, ponieważ dodatki są słodkie)
- 3 jajka: żółta oddzielone od białek
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 szklanki maślanki naturalnej
- dodatki: syrop klonowy/ miód/ owoce/ dżem- według uznania
- olej kokosowy do smażenia (lub rzepakowy)
Przygotowanie
- Suche składniki: przesiane mąki, proszek lub sodę, cukier, wymieszaj w większej misce.
- Do drugiej miski wlej maślankę, dodaj żółtka, roztopione masło i wymieszaj.
- Dodaj wymieszane „mokre” składniki do „suchych”, wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj łyżką, do połączenia składników.
- Rozgrzej olej na patelni, w niedużej ilości.
- Nakładaj łyżką małe placki, smaż z obu stron, do zarumienienia.
- Podawaj z ulubionymi składnikami.
Inne przepisy na: Śniadania, Placki, Naleśniki
Dla osób, które lubią słodkie śniadania – idealny pomysł, żeby miło zacząć dzień.