Uwielbiam sałatki warstwowe, zwłaszcza takie, które szybko się robi. Sałatka z cukinią i orzechami włoskimi na rukoli (lub mixie sałat), zdecydowanie należy do moich ulubionych. Można ją przygotować w maksymalnie 20 minut. Ostatnio robi furorę na wszystkich przyjęciach, przez swoje nietypowe składniki. Sałatka z cukinią należy do kuchni śródziemnomorskiej. Będzie odpowiednia dla osób na diecie ketogenicznej.
Składniki
- łyżka oliwy z oliwek
- spora garść łuskanych orzechów włoskich (ok. 50 g)
- 1 duża cebula (może być czerwona lub żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia około 400- 500g
- 100 g pomidorów suszonych (mogą być również świeże, np. malinowe lub koktajlowe)
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- 2-3 łyżki octu balsamicznego (ok 40 g, wybieramy ciemny)
- 2 łyżeczki suszonej bazylii lub ok. 10 gałązek świeżej
- sól, pieprz- po szczypcie. Chyba, że wolisz więcej.
- 3- 4 garście (ok. 100-120 g) mixu sałat z rukolą (może być rukola + lodowa lub wszystkie inne kupne mixy np. młode liście)
- starty parmezan do posypania
- opcjonalnie burrata, krem balsamiczny
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek.
- Łuskane orzechy włoskie delikatnie posiekaj (duże kawałki).
- Podsmaż orzechy na oliwie, przez około 4-5 minut, często mieszając. Po czym przełóż je do innego naczynia (miseczka lub talerz).
- Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Włóż do większej miski.
- Cukinię dobrze umyj, oczyść ze środkowych pestek, pokrój w kostkę, dorzuć do cebuli i czosnku.
- Suszone pomidory odsącz z oleju (zlej go do miseczki), drobno posiekaj i wrzuć do pozostałych warzyw.
- Mozzarellę pokrój w kostkę i dołóż do miski.
- Do małej miseczki wlej ok. 40 g octu balsamicznego, 3 łyżki oleju z pomidorów, sól, pieprz według uznania i 2 łyżeczki suszonej bazylii. Jeśli używasz świeżej, dodaj posiekaną. Wymieszaj sos.
- Sos wlej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.
- Mix sałat umyj, osusz i wyłóż na półmisek lub talerz, na którym będziesz podawać sałatkę.
- Na sałatę wyłóż warzywa wymieszane z sosem. Posyp podsmażonymi wcześniej orzechami włoskimi.
- Przed podaniem możesz posypać startym parmezanem.
Możesz przygotować wersję bardziej kaloryczną, z najlepszą wersją sera typu mozzarella, czyli burratą.
Sałatka z cukinią w takim wydaniu może być dodatkowo skropiona octem lub kremem balsamicznym.
Inne przepisy na Sałatki oraz dania Bezglutenowe i Kolacje.