Sernik królewski jest tradycyjnym polskim ciastem, które pojawia się na naszych stołach, na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta nie jest bardzo czasochłonne, ale musi się ono porządnie schłodzić.
Z pewnością zadowoli kubki smakowe wszystkich Twoich gości.
Składniki
Ciasto
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielony lub z wiaderka)
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g masła
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- opcjonalnie: garść rodzynek
Przygotowanie
- Składniki na ciasto wyłóż na stolnicę, masło posiekaj. Całość szybko zagnieć na jednolitą masę, podziel i uformuj 2 części. Owiń każdą z nich folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
- Masa serowa: Białka oddziel od żółtek.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
- Dodawaj po łyżce twaróg, cały czas mieszając.
- Pod koniec dodaj budyń i aromat waniliowy. Wymieszaj.
- Dodaj rodzynki, jeśli je lubisz, wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Połącz masę serową z pianą ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.
- Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Zetrzyj na spód formy połowę ciasta (na tarce z dużymi oczkami).
- Wygładź powierzchnię ciasta i wyłóż na nią masę serową.
- Zetrzyj pozostałą, drugą część ciasta.
- Piecz sernik królewski w 170 stopniach C. przez około 60 minut, (góra-dół).
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez 30 minut.
- Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony schłódź go w lodówce.
Uwagi
- Sernik lubi niższą temperaturę i dłuższy czas pieczenia. Wysoka temperatura może spowodować pęknięcia.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku przez 30 minut. Wtedy nie opadnie.
- Sernik można piec w kąpieli wodnej. Wystarczy na spód piekarnika wstawić formę z gorącą wodą. Ciasto będzie bardziej delikatne.
- Sernik królewski najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień. Możesz go upiec 2-3 dni przed podaniem.
- Nie wymaga dekoracji, ale można go udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Inne przepisy na Słodkości, Boże Narodzenie, Sylwester.