Sernik królewski jest tradycyjnym polskim ciastem, które pojawia się na naszych stołach, na specjalne okazje. Przygotowanie ciasta nie jest bardzo czasochłonne, ale musi się ono porządnie schłodzić.

Z pewnością zadowoli kubki smakowe wszystkich Twoich gości.

Składniki

Ciasto

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielony lub z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: garść rodzynek

Przygotowanie

  • Składniki na ciasto wyłóż na stolnicę, masło posiekaj. Całość szybko zagnieć na jednolitą masę, podziel i uformuj 2 części. Owiń każdą z nich folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
  • Masa serowa: Białka oddziel od żółtek.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
  • Dodawaj po łyżce twaróg, cały czas mieszając.
  • Pod koniec dodaj budyń i aromat waniliowy. Wymieszaj.
  • Dodaj rodzynki, jeśli je lubisz, wymieszaj.
  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Połącz masę serową z pianą ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.
  • Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Zetrzyj na spód formy połowę ciasta (na tarce z dużymi oczkami).
  • Wygładź powierzchnię ciasta i wyłóż na nią masę serową.
  • Zetrzyj pozostałą, drugą część ciasta.
  • Piecz sernik królewski w 170 stopniach C. przez około 60 minut, (góra-dół).
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto przez 30 minut.
  • Kiedy sernik będzie całkowicie wystudzony schłódź go w lodówce.

Uwagi

  • Sernik lubi niższą temperaturę i dłuższy czas pieczenia. Wysoka temperatura może spowodować pęknięcia.
  • Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku przez 30 minut. Wtedy nie opadnie.
  • Sernik można piec w kąpieli wodnej. Wystarczy na spód piekarnika wstawić formę z gorącą wodą. Ciasto będzie bardziej delikatne.
  • Sernik królewski najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień. Możesz go upiec 2-3 dni przed podaniem.
  • Nie wymaga dekoracji, ale można go udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Inne przepisy na Słodkości, Boże Narodzenie, Sylwester.

sernik królewski