Zupa brokułowa gości u nas średnio raz w tygodniu. Robi się ją szybko, świetnie smakuje, zwłaszcza z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Korzeń brokuła wykorzystuję do zupy lub zostawiam i wykorzystuję do surówki.
Przyda się 2,5-3 litrowy garnek, blender.
Pod tradycyjnym przepisem na zupę brokułową krem, znajdziecie też wersję do przyrządzenia w Lidlomixie.
Danie jest bezglutenowe, jeśli zrobimy grzanki z bezglutenowego chleba.
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 3 ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki lub 2 duże
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka , mniejszy korzeń
- ćwiartka selera
- 1 brokuł
- 1- 1,2 l ciepłego bulionu warzywnego (woda + 3-4 łyżeczki domowego bulionu z tego przepisu)
- sól, pieprz według uznania
- 100 g serka topionego śmietankowego- opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili – opcjonalnie
- Do posypania: grzanki lub groszek ptysiowy. Opcjonalnie natka pietruszki oraz prażone ziarna słonecznika + śmietana 12 lub 18% kilka łyżek.
Przygotowanie wersja tradycyjna
- Jeżeli będziesz posypywać zupę brokułową słonecznikiem, upraż ziarna słonecznika na suchej patelni przez około 5 minut. Mieszając od czasu do czasu. Gotowe przesyp do miseczki.
- 1 dużą cebulę lub 2 średnie obierz i pokrój w kostkę.
- 3 ząbki czosnku posiekaj drobno.
- Rozgrzej 2 łyżki masła w garnku (w którym będzie gotować się zupa, najlepiej ok. 2,5-3 litrowym), wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia, mieszając żeby się nie przypaliło, po czym wyłącz gaz.
- Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.
- Pokrój warzywa w kostkę.
- Brokuł dokładnie umyj i podziel na różyczki. Jeżeli użyjesz również korzenia pokrój go w kostkę.
- Włącz gaz z garnkiem. Do garnka z cebulą dodaj marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smaż około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło.
- Wlej 1,2l ciepłego bulionu. Dodaj brokuła. Wymieszaj.
- Gotuj przez około 20 minut do miękkości warzyw.
- Dodaj sól, pieprz.
- Opcjonalnie możesz dodać serek topiony oraz chili lub ostrą paprykę.
- Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem.
- Zupa brokułowa najlepiej smakuje podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym oraz kleksem śmietany. Możesz również posypać natką pietruszki oraz prażonymi ziarnami słonecznika.
Przygotowanie wersja Lidlomix
- Jeżeli będziesz posypywać zupę brokułową słonecznikiem, upraż ziarna słonecznika na suchej patelni przez około 5 minut. Mieszając od czasu do czasu. Gotowe przesyp do miseczki.
- 1 dużą lub 2 średnie cebule obierz i pokrój na ćwiartki.
- WŁASNE USTAWIENIA: Wrzuć do misy ćwiartki cebuli oraz 3 ząbki czosnku i rozdrobnij: 7 sekund/ obroty 6/ w prawo.
- Zbierz, za pomocą kopystki warzywa ze ścianek misy na jej dno.
- Dodaj 2 łyżki masła.
- Podsmaż warzywa: 120 stopni/ 1:30 minuty/ obroty 1/ w prawo.
- Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Warzywa pokrój w około 2 cm krążki/ części i wrzuć do misy.
- Podsmaż warzywa: 120 stopni/ 5 minut/ obroty 1/ w prawo.
- Kiedy warzywa się podsmażają, dokładnie umyj brokuł i podziel na różyczki. Jeżeli użyjesz również korzenia pokrój go w 2 cm kawałki.
- Do misy wrzuć umyty brokuł.
- WAGA: Dodaj 1- 1,2 l ciepłego bulionu.
- Ugotuj zupę brokułową: 100 stopni/ 20 minut/ obroty 1/ w lewo.
- Dodaj sól, pieprz.
- Opcjonalnie możesz dodać serek topiony (WAGA: 100g) oraz chili lub ostrą paprykę.
- Zmiksuj na krem: 0 stopni/ 1 minuta/ obroty 7/ w prawo.
- Zupa brokułowa najlepiej smakuje podawana z grzankami lub groszkiem ptysiowym oraz kleksem śmietany. Możesz również posypać natką pietruszki oraz prażonymi ziarnami słonecznika.