Faworki, czy też u niektórych znane jako chrusty, są w naszym domu robione na specjalne okazje: Tłusty Czwartek lub Sylwester. Są dość czasochłonne, ale ich smak wynagradza wszystko.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka octu (niektórzy dają spirytus lub wódkę)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do głębokiego smażenia (olej lub smalec)
- Przyda się: garnek do smażenia w głębokim tłuszczu, ręcznik papierowy do odsączania.
Przygotowanie
- Na stolnicę wysyp mąkę.
- Dodaj sól, żółtka, śmietanę i zagniataj ciasto, aż będzie jednolite.
- Za pomocą wałka zbijaj ciasto, nawet przez kilka minut, żeby je odpowiednio napowietrzyć.
- Cienko rozwałkuj ciasto.
- Wycinaj paski o szerokości około 2 cm, w środku każdego z nich zrób dziurkę.
- Biorąc zewnętrzne, krótsze końce, przeplataj do środka.
- Rozgrzej olej w garnku do temperatury ok. 160-180 st. C.
- Wkładaj faworki na rozgrzany tłuszcz, smaż z obu stron do zarumienienia.
- Gotowe chrusty wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu.
- Zostaw do ostygnięcia, później posyp cukrem pudrem.
Uwagi
- Do smażenia przyda się garnek z podwójnym dnem lub z wyjmowanym sitkiem.
- Tłuszcz musi mieć wysoką temperaturę: około 160-180 stopni C.
- Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy lub smalec. Możesz wymieszać olej ze smalcem w proporcji 2:1.
- Faworki powinny swobodnie pływać. Tłuszczu nie może być za dużo, żeby nie pryskał.
- Dodany do ciasta ocet (wódka lub spirytus) spowoduje mniejsze wchłanianie się tłuszczu.
- Chrusty należy wkładać partiami, po kilka na raz. Uważaj, żeby temperatura nie spadła, wtedy tłuszcz wsiąknie w ciasto.
- Nie wyrzucaj pozostałych białek, zrób z nich bezy. Przepis na bezy francuskie .
Zobacz też inne pomysły na Słodkości.
Spróbuj także Pączki serowe przepis na serusie 60 sztuk ,
Ciasteczka twarogowe z 3 składników .