Pizza hot dog, czyli pizza z parówkami w brzegach powstała, gdy szukaliśmy nowej wersji jednego z naszych ulubionych dań. Inspiracją była pizza ze znanej sieci pizzerii. Pizza hot dog może być dobrym wykorzystaniem składników zalegających w lodówce.

Składniki

Ciasto

  • 3/4 szklanki ciepłej wody (ok 30-35 stopni)
  • ok. 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00) + mąka do podsypania
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli

Sos

  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatki

  • ok 6-8 szt. dobrej jakości parówek (ilość zależy od rozmiaru blachy)
  • cebula
  • pomidor (1 duży lub kilka mniejszych)
  • mała garść oliwek
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • ok. 100 g sera żółtego startego
  • 1 mozzarella starta
  • rukola, świeży szpinak lub mix młodych liści
  • opcjonalnie: wędliny, np salami, szynka, kabanosy (wszystkie, które zalegają nam w lodówce)

Przygotowanie

  • Do szklanki wlej ciepłą wodę (3/4 szklanki). Wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, w ciepłe miejsce.
  • Przesiej do dużej 2 szklanki mąki, dodaj soli, wymieszaj.
  • Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj dokładnie ciasto.
  • Możesz zacząć łyżką, później wyrabiaj ręką, aż ciasto będzie gładkie i przestanie przyklejać się do rąk (kilka minut). Ciasto może być wyrabiane za pomocą robota kuchennego, z końcówką haka. Początkowo na najniższych obrotach 1, później zwiększ obroty do 2-3.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut (aż podwoi swoją objętość).
  • Wykorzystaj czas wyrastania ciasta i przygotuj dodatki.
  • Umyj warzywa, pokrój je oraz wędliny (jeśli używasz).
  • Odsącz z zalewy kukurydzę i oliwki.
  • Zetrzyj ser żółty i mozzarellę.
  • Zrób sos: Wymieszaj koncentrat (lub passatę) z ziołami prowansalskimi.
  • Blat lub stolnicę podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto i rozwałkuj je na grubość ok 0,5-1 cm. W zależności od tego, jak grube ciasto lubisz. Pamiętaj, że urośnie podczas pieczenia.
  • Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto na blachę, tak by wystawało poza jej krawędzie.
  • Na brzegach ułóż parówki, przykryj je ciastem (tak, by były niewidoczne).
  • Posmaruj pizzę sosem (brzegi również jeśli chcesz).
  • Wyłóż na ciasto przygotowane wcześniej składniki. Oprócz rukoli, czy szpinaku, chyba że lubisz. Jeśli nie, dodasz je na sam koniec, po upieczeniu.
  • Posyp startymi serami.
  • Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Piecz około 20 minut. Może nawet 25 min, w zależności od grubości ciasta, wielkości i ilości dodatków.
  • Kiedy spód będzie przyrumieniony, pizza hot dog jest gotowa.
  • Gotową pizzę, przed podaniem udekoruj rukolą, szpinakiem lub mixem młodych liści.
pizza hot dog
pizza hot dog

Uwagi

  • Do brzegów możesz włożyć parówki zawinięte w ser żółty, wersja bardziej kaloryczna 😉
pizza hot dog

Inne przepisy na : Obiady, Obiady mączne, Zero waste.