Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i serem są szybką do przygotowania przekąską, która sprawdzi się na Sylwestra lub domówkę. Moje dzieci chętnie biorą paluchy do szkoły, na drugie śniadanie. Ciasto francuskie smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego- w temperaturze pokojowej.
  • 120-140 g żółtego sera
  • 50-60 g wędliny, np. szynka parmeńska
  • 4-5 łyżek pasaty pomidorowej
  • opcjonalnie zioła
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  • Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli używasz dwóch mniejszych blach i Twój piekarnik nie piecze jednocześnie w dwóch strefach, w połowie pieczenia zamień blachy. Ewentualnie możesz wydłużyć czas pieczenia o około 3 do 5 minut.
  • Ser żółty zetrzyj lub pokrój drobno.
  • Wędliny pokrój w małą kostkę.
  • Wymieszaj ser i wędliny z pasatą, możesz dodać ulubione zioła.
  • Ciasto francuskie rozwiń. Rozsmaruj nadzienie na jednej połowie ciasta.
  • Przykryj drugą połową ciasta i lekko dociśnij.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto wzdłuż na 12 pasków, później w poziomie na pół, by wyszły 24 paski.
  • Każdy pasek skręć dwukrotnie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem.
  • Posmaruj paluchy jajkiem, za pomocą pędzelka.
  • Piecz w 200 stopniach, przez około 15 minut, do zarumienienia.
paluchy z ciasta francuskiego
ciasto francuskie z szynką i serem

Uwagi

  • Do nadzienia możesz użyć resztek wędlin, które zalegają w lodówce.
  • Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i serem można spożywać na ciepło, jak również na zimno.
  • Zamiast sera żółtego możesz użyć mozzarellę.
paluchy z ciasta francuskiego

Pomysły na inne przekąski, przepisy z ciastem francuskim.