Dziś przepis na szybkie bułki pszenne. Łącznie czas ich wykonania, z wyrastaniem i pieczeniem to niecałe 2 godziny. Często robimy je rano w weekendy. Nie ma nic lepszego niż ciepłe i szybkie bułki na śniadanie. Sam ich zapach powoduje, że wszyscy chętnie wstają z łóżek.
Z przepisu wychodzi około 10-12 bułek, w zależności jakiej wielkości zrobicie.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (może być tortowa lub chlebowa)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłej wody (około 35 stopni)
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Do połowy ciepłej wody (ok. 125 ml) wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, resztę wody, oliwę oraz rozczyn drożdżowy.
  • Wyrabiaj ciasto, aż zacznie być gładkie. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego z końcówką haka.
  • Uformuj z ciasta kulę, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Możesz wstawić do piekarnika nagrzanego na 30 -40 stopni i kontrolować kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ale lepiej jak ciasto wolniej, samo urośnie.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką.
  • Uformuj wałek i podziel go na 10 -12 części.
  • Każdą część formuj w okrągłą bułkę i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Bułki natnij ostrym nożykiem lub żyletką.
  • Przykryj bułki ściereczką i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni, góra- dół.
  • Piecz bułki przez około 20 minut.
  • Pieczywo powinno wystudzić się na kratce.

Inne przepisy na Pieczywo, Śniadania. Przepis na: chleb na maślance, bez drożdży.

szybkie bułki