Puszyste racuchy z jabłkami, na cieście drożdżowym to pomysł na śniadanie, obiad lub kolację.
Racuchy z jabłkami można podawać na ciepło, z dodatkiem jogurtu naturalnego, posypane cukrem pudrem. Będą również dobrze smakować z gałką lodów waniliowych. Moje dzieci lubią jeść racuchy z dodatkiem domowej konfitury, albo czekolady. Wtedy do ciasta dodaję mniej cukru.
Podane proporcje są na 6 porcji. Kiedy zostają nam nadprogramowe placki, pakuję je w zgrzewarce próżniowej.
Składniki
- 3 jabłka (ok. 300g)
- 375 ml letniego mleka
- 3 średnie jajka
- 40-50 g cukru
- 20-25 g drożdży świeżych
- 450 g mąki (może być tortowa lub typ 550)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie konfitura, jogurt naturalny lub lody
Przygotowanie
- Odlej 1/2 szklanki letniego mleka, wkrusz drożdże, dosyp łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszaj i odstaw rozczyn na 5-10 minut w ciepłe miejsce.
- Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Jabłka możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej o większych otworach.
- Do większej miski wlej resztę mleka, wbij jajka, dosyp pozostały cukier. Dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. Pod koniec mieszania dodaj starte lub pokrojone jabłka.
- Do ciasta dodaj rozczyn drożdżowy i dobrze wyrób ciasto, aż będzie jednolite.
- Przykryj miskę czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- Rozgrzej na patelni olej. Średnio głęboki, powinien sięgać plackom do ich połowy.
- Nakładaj ciasto na patelnię, za pomocą łyżki, tworząc okrągłe placki.
- Smaż racuchy z jabłkami, z obu stron, aż będą miały rumiany kolor.
- Kiedy lekko ostygną, posyp je cukrem pudrem.
- Podawaj z jogurtem naturalnym, konfiturą lub lodami.
Inne pomysły na: Śniadania, Obiady, Drożdżowe na słodko, Kolacje.