Muffinki jajeczne są dobrym pomysłem na niestandardowe śniadanie, które przygotujemy w mniej niż 30 minut, łącznie z czasem pieczenia. Samo przygotowanie składników to około 5 minut.
Muffinki kojarzone są przeważnie jako deser, tym razem podane w sposób wytrawny. To jedno dań, które przygotowują się same. Dodatki mogą być różne, tym razem u mnie papryka żółta, ogórek, ser żółty oraz szynka. Często dodaję zamiennie boczek, pomidory, paprykę w różnych kolorach, pieczarki, cebulę, a nawet brokuły. To pomysł na śniadanie przy porządkach w lodówce, czyli danie zero waste. Natkę lub szczypiorek można dodać także do środka masy. Z poniższych składników wychodzi 6 dużych babeczek.
Muffinki jajeczne są dobre dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają mąki.
Składniki
- 4-5 jajek średnich
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
- 2-3 plasterki żółtego sera (lub 2-3 cm pasek sera w kawałku)
- ok. 5 plasterków szynki (jakakolwiek wędlina, może być też w kawałku)
- 0,5 papryki żółtej
- 0,5 ogórka
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
- Przyda się silikonowa forma do muffinek/ babeczek na 6 dużych sztuk. Może być też na 12 mniejszych, wtedy babeczki będą po prostu mniejsze. Forma silikonowa jest lepsza, nie będzie nic do niej przywierać.
Przygotowanie
- Jajka wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i ziołami. Odstaw miskę na bok.
- Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Wędliny pokrój w małą kostkę.
- Paprykę oczyść, ogórka obierz. Warzywa pokrój w kostkę.
- Ser, wędliny i warzywa wymieszaj w drugiej misce. Włóż do silikonowej foremki na muffinki.
- Zalej składniki masą jajeczną.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut na środkowym ruszcie, góra- dół.
- Upieczone muffinki jajeczne przełóż na talerzyk i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Inne pomysły na śniadania, potrawy bezglutenowe oraz zero waste.
Poznaj także:
Kotlety ziemniaczane w 20 minut
Domowy bulion warzywny, bulionetka.