Jestem typową jesieniarą. Jesienią i zimą lubię usiąść pod kocem, włączyć dobry film lub poczytać wciągający kryminał, napić się rozgrzewającej herbaty z imbirem. Idealnym dodatkiem do takiego leniwego popołudnia są ciasteczka twarogowe, które robi się z 3 składników.
Z podanego przepisu wychodzi około 90-100 sztuk. Zależy od wielkości ciasteczek.
Ciasteczka przygotujesz w zaledwie 10-15 minut. Ważnym krokiem jest schłodzenie ciasta, musi potrwać minimum kilka godzin. Najlepsze wychodzą chłodzone przez całą noc. Z reguły wieczorem wstawiam ciasto do lodówki, a na drugi dzień piekę.
Ciasteczka przypominają wyglądem ciastka francuskie, przez rozwarstwianie się warstw. Na szczęście ich przygotowanie nie jest tak czasochłonne. Ciastka w składzie nie mają cukru, warto posypać nim wierzch. Im dłużej schładzane jest ciasto, tym bardziej kruche i chrupiące są ciasteczka.
Ciasteczka twarogowe można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.. ale lepiej zrób podwójną porcję, ponieważ znikają w ekspresowym tempie.
Składniki
- 200 g twarogu (używam przeważnie półtłustego)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej (pół miękkiego)
- 200 g mąki pszennej (używam tortowej)
Dodatkowo przyda się:
- mleko lub białko jajka do posmarowania ciasteczek
- cukier do ich posypania
Przygotowanie
- Twaróg włóż do miski, rozdrobnij go widelcem. Dodaj miękkie masło, w temperaturze pokojowej i wymieszaj.
- Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i bardzo szybko zagnieć. Składniki powinny połączyć się. Ciasto nie musi być dobrze wyrobione, mogą być widoczne grudki.
- Ciasto uformuj w jedną, sporą kulę. Owiń ją folią spożywczą, po czym włóż ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Na drugi dzień wyciągnij zawinięte ciasto z lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
- Nożem pokrój rozwałkowane ciasto na kwadraty o długości boku ok. 2-3 cm. Możesz też wykroić różne kształty za pomocą np foremek lub kieliszka.
- Kawałki ciasta rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wyszły trzy duże blachy).
- Każdy kawałek posmaruj mlekiem (lub białkiem jajka) i posyp cukrem.
- Piecz ciastka około 13-15 minut w 200 stopniach, grzanie góra- dół. Kontroluj stopień wypieczenia. Ciasteczka twarogowe powinny być zarumienione.
- Ciastka pozostaw do wystudzenia.
Ciasteczka twarogowe będą dobrym pomysłem na Tłusty Czwartek.
Inne przepisy na Słodkości ,