Chałka z kruszonką najlepiej smakuje z masłem i domową konfiturą, w towarzystwie kawy lub kakao. Chałkę najczęściej jemy na śniadanie.

Z poniższego przepisu chałka z kruszonką wychodzi w ilości 2 sztuk. Przepis w dwóch wersjach: tradycyjnej i do przygotowania w Monsieur Cuisine, tzw. Lidlomixie.

Możesz również wykorzystać maślane, drożdżowe ciasto do wykonania bułek maślanych oraz rogali.

Składniki

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Chałka:

  • 30 g drożdży świeżych lub 7-8 g suszonych
  • 200 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła – rozpuść je w garnku (lub mikrofali) i wystudź
  • 500 g mąki pszennej (tortowa)
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko- roztrzepane do posmarowania chałek
  • 2 łyżki mleka- również do posmarowania

Przygotowanie wersja tradycyjna

Kruszonka

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier i masło (może być z lodówki). Masło możesz pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj rękoma. Przecieraj w palcach całą masę na kruszonkę, aż do połączenia składników i uzyskania grudek. Mogą być mniejsze lub większe, wedle uznania. Możesz też posiekać wszystko nożem. Kruszonkę wsyp do miski i wstaw do lodówki.

Chałka

  • Świeże drożdże wkrusz do kubka, dodaj 100 ml letniego mleka, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut, tak by drożdże zaczęły pracować. Jeżeli używasz suszonych drożdży, pomiń ten krok.
  • Do większej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj pozostały cukier. Jeśli używasz drożdży suszonych przesiej całą mąkę, dodaj cały cukier i drożdże. Wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj mleko, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Jeśli używasz świeżych drożdży.
  • Ciasto wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  • Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, ok. 10. Możesz użyć robota kuchennego z końcówką haka. Ciasto wyrabiaj, aż będzie całkowicie jednolite.
  • Miskę z ciastem przykryj czystą, bawełnianą ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto potroi swoją objętość.
  • Kiedy ciasto już urośnie, przełóż je na stolnicę, zagnieć. Uformuj dłuższy wałek.
  • Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej z nich, uformuj wałek średniej grubości, o długości około 20 cm każdy.
  • Uformuj chałki: z 3 wałków uformuj warkocz, końcówki włóż pod spód.
  • Z pozostałych 3 wałków uformuj drugi warkocz.
  • Powstałe chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • Pod koniec czasu wyrastania, nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół.
  • W miseczce roztrzep jajko, dodaj 2 łyżki mleka. Posmaruj chałki jajkiem, za pomocą pędzelka. Posyp kruszonką, która była w lodówce.
chałka z kruszonką
  • Piecz chałki przez 20-25 minut, w 180 stopniach. Chałki z kruszonką będą gotowe, gdy ich kolor będzie złoto- brązowy.
  • Po upieczeniu wystudź na kratce.

Przygotowanie wersja Lidomix

  • Własne ustawienia/ WAGA. Do misy wsyp 30 g cukru.
  • WAGA. Dodaj 50 g mąki pszennej.
  • WAGA. Dodaj 30 g masła (pokrój w kostkę, masło z lodówki).
  • TURBO- przytrzymaj przycisk przez 7 sekund. Składniki po tym czasie powinny być wymieszane. Jeśli nie, zgarnij je ze ścianek i miksuj jeszcze przez 4 sekundy.
  • Powstałą kruszonkę przełóż do miski i wstaw do lodówki.
  • (Bez mycia naczynia) WAGA. Wkrusz 30 świeżych drożdży.
  • WAGA. Dodaj 200 ml letniego mleka.
  • WAGA. Dodaj 50 g cukru.
  • Ustaw: 37 stopni/ 5 minut/ Obroty 2/ Obroty w prawo. Podgrzej składniki.
  • Wbij jedno jajko, dwa żółtka.
  • WAGA. Dodaj 500g przesianej mąki pszennej.
  • UGNIATANIE/ Miękkie ciasto: 4 minuty.
  • Ciasto przełóż do większej miski.
  • Miskę z ciastem przykryj czystą, bawełnianą ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto potroi swoją objętość.
  • W tym czasie możesz umyć misę: nalej 0,5- 1 litr wody, dodaj płynu do mycia naczyń. Ustaw: Własne ustawienia/ 1 minuta/ Obroty 5. Później przepłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.
  • Kiedy ciasto już urośnie, przełóż je na stolnicę, zagnieć. Uformuj dłuższy wałek.
  • Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej z nich, uformuj wałek średniej grubości, o długości około 20 cm każdy.
  • Uformuj chałki: z 3 wałków uformuj warkocz, końcówki włóż pod spód.
  • Z pozostałych 3 wałków uformuj drugi warkocz.
  • Powstałe chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • Pod koniec czasu wyrastania, nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół.
  • W miseczce roztrzep jajko, dodaj 2 łyżki mleka. Posmaruj chałki jajkiem, za pomocą pędzelka. Posyp kruszonką, która była w lodówce.
  • Piecz chałki przez 20-25 minut, w 180 stopniach. Chałki z kruszonką będą gotowe, gdy ich kolor będzie złoto- brązowy.
  • Po upieczeniu wystudź na kratce.

Inne pomysły na Pieczywo, Śniadania, chleb na maślance, bez drożdży.

chałka z kruszonką