Kiedy słyszę: domowy smalec, ogórek kiszony, pajda domowego chleba, od razu przypominają mi się wakacje na wsi, za czasów dzieciństwa. Często nie ma czasu lub dostępnych składników odpowiedniej jakości, na przygotowanie prawdziwego, domowego smalcu.

Wtedy udaję się do sklepu mięsnego po produkty, które zawsze są dostępne. W ciągu niecałej godziny mam gotowy smalec, który smakuje równie dobrze, co ten domowy. Dodatkowy czas potrzebny jest na ostygnięcie i stężenie się smalcu.

Podane niżej proporcje wystarczą na 3-4 średnie słoiki. Jeszcze gorący smalec można przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, postawić na wieczku. Można też pasteryzować słoiki.

Smalec

Składniki

  • 1kg wieprzowego mięsa kulinarnego. Dostępne w większości mięsnych sklepów. Może też być łopatka lub mięso gulaszowe wymieszane z boczkiem.
  • 0,5 kg smalcu gotowego, w batonie lub kostkach
  • 4 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, majeranek

Przygotowanie

  • Mięso zmielić na maszynce. Można też poprosić o zmielenie, jeszcze w sklepie mięsnym, o ile jest taka opcja.
  • Mięso wrzuć na głęboką patelnię (typu wok). Pozostaw na średnim ogniu, mieszając raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Poczekaj, aż tłuszcz się wytopi.
  • W czasie smażenia mięsa, obierz i pokrój w drobną kostkę cebule oraz przeciśnij lub drobno posiekaj czosnek.
  • Kiedy już mięso będzie podsmażone (tłuszcz się wytopi, a mięso zmieni swoją barwę), dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dobrze wymieszaj i smaż około 5-7 minut, na średnim ogniu.
  • Dodaj smalec w batonie (lub kostkach). Poczekaj aż się podgrzeje. Mieszaj w miarę potrzeby.
  • Smaż około 0,5 godziny, do 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Wyłącz gaz, dodaj majeranek (u mnie jest to 1,5 łyżeczki) oraz sól i pieprz według uznania.
  • Smalec, jeszcze gorący wlej do wyparzonych słoików (3/4 wysokości słoika). Dobrze zakręć, postaw do góry dnem, na ściereczce. Pozostaw słoiki na kilka godzin, do całkowitego ostygnięcia.
  • Możesz też wlać smalec do miski i czekać aż ostygnie.
  • Smalec przechowuj do 2-3 tygodni w lodówce. Jeżeli zawekujesz słoiki, wytrzyma dłużej.
  • Smalec najlepiej smakuje z domowym chlebem oraz ogórkiem kiszonym lub cebulą, posypany pieprzem.
Smalec

Spróbuj także: Chleb z garnka
Szybkie bułki pszenne
Chleb na maślance, bez drożdży
Inne Pieczywo.