Ryż zapiekany z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Trochę zapomniane danie, które przywołuje ciepłe wspomnienia. Zapach ryżu gotowanego na mleku, cynamonu i jabłek jest czymś nie do podrobienia. Przeważnie ryż zapiekany z jabłkami spożywamy na kolację, czasem również na obiad.
Przepis jest na duże naczynie żaroodporne. Przyda się pokrywka lub folia aluminiowa.
W czasie gotowania ryżu przygotuj jabłka, zaoszczędzisz trochę czasu.
Składniki:
- 300 g ryżu (około 1,5 szklanki)
- 3-4 szklanki mleka
- 5 średnich jabłek
- 3-4 łyżki cukru (można mniej, jeśli jabłka są słodkie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
Dodatki:
- śmietana 12%
- opcj. lody waniliowe.
Przygotowanie:
- Do garnka z podwójnym dnem (żeby się nie przypalił) wsyp ryż, zalej go trzema szklankami mleka, dodaj szczyptę soli i wstaw na gaz, żeby się zagotował.
- Po zagotowaniu zmniejsz gaz, żeby ryż „pyrkał” a nie bulgotał.
- Gotuj około 12-15 minut, mieszając co jakiś czas. Sprawdzaj, czy ryż nie wypił za dużej ilości mleka. Jeżeli tak jest, dolej mleka, najlepiej partiami. Tak by konsystencja była średnio gęsta.
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w plasterki lub paseczki. Możesz także zetrzeć je na tarce jarzynowej, na wiórki.
- Wrzuć pokrojone jabłka do miski, dodaj cukier (wedle uznania, nie więcej niż 3-4 łyżki), cynamon, gałkę muszkatołową i wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem.
- Układaj na przemian warstwę ryżu, potem jabłka z przyprawami, tak by ostatnią warstwą był ryż.
- U mnie są to dwie warstwy ryżu i jedna, środkowa jabłek.
- Na górnej warstwie ryżu połóż kilka plasterków masła.
- Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
- Zapiekaj w 180 stopniach C, góra- dół, przez 15-20 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę/ folię i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
- Po wyciągnięciu naczynia możesz posypać ryż cynamonem.
- Podawaj ciepłe, najlepiej z kleksem śmietany lub gałką lodów waniliowych.
Inne pomysły na: Obiady, Kolacje.