Ryba po grecku, jest naszą, polską potrawą, której Grecy w ogóle nie znają. Nazwa pochodzi od stylu przygotowywania, ponieważ Grecy również przyrządzają ryby i warzywa duszone na oliwie.

Nie ma świąt bez ryby po grecku. Według mnie najlepszy przepis, jest zarazem jednym z najprostszych.
Poniższy wystarczy na jedną dużą miskę ryby po grecku lub 2 średnie.

Składniki

  • 4-5 średnich marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 średnie cebule
  • 5-6 filetów (u mnie najczęściej miruna, ewentualnie mintaj)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • olej do podsmażenia
  • 1- 1,5 szklanki bulionu warzywnego (lub woda z dodatkiem domowego bulionu: 1 łyżeczka na 0,5 l wody)
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki- ćwierć do pół pęczka, wg uznania

Przygotowanie

  • Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Można oprószyć rybę mąką (pszenną lub ryżową). Możesz ją od razu pokroić w kawałki lub smażyć w całości i później pokroić.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej (tak by pokryć dno, niezbyt dużo).
  • Podsmaż rybę z obu stron na rumiano.
  • Ściągnij rybę z patelni i odłóż na talerz.
  • Jeśli ryba wpiła cały tłuszcz, dodaj trochę oleju (warzywa smaży się na tej samej patelni).
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka (lub kostkę, jak wolisz).
  • Marchewki oraz pietruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej (duże oczka).
  • Podsmaż cebulę (do zeszklenia) na oleju.
  • Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Wymieszaj. Smaż przez ok. 3 minuty.
  • Zalej bulionem, na początku 1 szklanką.
  • Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Koncentrat wymieszaj z połową szklanki wody. Dodaj na patelnię, wymieszaj.
  • Duś bez przykrycia, aż część wody wyparuje. Ok. 10 minut.
  • Dodaj usmażoną wcześniej rybę, dopraw według uznania.
  • Smaż jeszcze ok. 3 minut.
  • Przełóż rybę po grecku do miski, posyp posiekaną natką pietruszki.
ryba po grecku
ryba po grecku

Inne przepisy na Przystawki, Kolacje.