Babka ziemniaczana, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Babcia robiła ją zawsze z boczkiem i podawała z mlekiem do picia. Potrawa była najlepsza na drugi dzień, odsmażana z patelni.

Babka ziemniaczana pochodzi z Białorusi. Moja babcia przywiozła ją właśnie zza dzisiejszej wschodniej granicy Polski, aż do zachodniej naszego kraju.
Inne nazwy babki to kugiel, rejbak, bulbynek, tarciuch, kartoflarz, kartoflak, blaszak, pyrczok, rajbak, parepac lub kajzer. U nas była to po prostu babka.

Babkę kroi się w plastry i podaje z maślanką, kefirem, zsiadłym mlekiem lub polaną śmietaną.
Powinna mieć złoto- brązowy kolor z wierzchu, w środku zaś delikatnie szarawy odcień i kremową konsystencję.
Nasza babka jest ciemniejsza, ponieważ lubimy przypieczoną górę, dlatego w piekarniku trzymam formy dłużej. Ilość mnoga, bo zawsze są to minimum dwie sztuki.
Babkę ziemniaczaną podaje się również z sosem grzybowym. Niektórzy dają też porcję kiszonej kapusty.

Łatwa, tania i bezglutenowa potrawa, która zachwyci wszystkie, nawet wybredne podniebienia. Nadaje się na obiad lub kolację.
Kiedy pominiemy w składzie boczek- potrawa będzie wegetariańska. Warto dodać wtedy ok. 2 – 3 łyżek śmietany 12 lub 18%.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, opcjonalnie liść laurowy
  • 250 g boczku (bez skóry)

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Cebule obieramy. Jedną kroimy w kosteczkę.
  • Do większej miski ścieramy na tarce jarzynowej (na średnich oczkach) ziemniaki razem z drugą, pozostałą cebulą. Można wykorzystać robota kuchennego lub maszynkę. Cebula jest potrzebna, by ziemniaki nie zrobiły się ciemne.
  • Zlewamy trochę wody, która powstała z ziemniaków (nie całą). Na spodzie powinna pojawić się skrobia ziemniaczana, dzięki niej nie musimy już dodawać mąki. Dlatego trzeba ją również zostawić.
  • Boczek (wegetarianie pomijają), kroimy w kostkę i wytapiamy na gorącej patelni. Kiedy zacznie się topić dodajemy do niego drugą cebulę pokrojoną w kostkę (wegetarianie podsmażają na oleju). Mieszamy, chwilę podsmażamy. Potem lekko studzimy.
  • Do startych ziemniaków z cebulą dodajemy roztrzepane jajka, przyprawy oraz podsmażony boczek z cebulą (razem z tłuszczem).
  • Prostokątną formę (dużą keksówkę lub dwie mniejsze) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
  • Masę ziemniaczaną wlewamy do formy.
  • Pieczemy około 100- 120 minut w 170-180 stopniach C, pod przykryciem (pokrywa lub folia aluminiowa). Czas pieczenia zależy od piekarnika. (W moim jest to 120 minut w 170 stopniach, bo lubi przypiekać).
  • Na ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę.
  • Trzeba kontrolować stopień zarumienienia. Jeżeli babka zbyt szybko się przypieka, zmniejszamy temperaturę pieczenia.
  • Podajemy ze śmietaną, maślanką, kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem.

Uwagi

  • Starta cebula pomoże zachować ziemniakom kolor.
  • Babka ziemniaczana nie wymaga użycia mąki.
  • Przed pieczeniem można dodać do masy trochę wody, żeby ciasto było bardziej miękkie.
  • W spolszczonych przepisach pojawia się kasza manna, majeranek, a nawet mąka pszenna lub skrobia ziemniaczana.

Inne pomysły na: Obiady, obiady z ziemniaków, obiady wegetariańskie, kolacje.

babka ziemniaczana

Spróbuj także:

Ryba po grecku najlepszy przepis

Ryż zapiekany z jabłkami w mniej niż 40 minut

Ciasteczka twarogowe z 3 składników