Bezowe choinki powstały podczas przygotowań świątecznych. Dzięki nim wygraliśmy, razem z najmłodszym synem szkolny konkurs cukierniczy 🙂 .

Bezowe choinki najszybciej znikały na wigiliach szkolnych, zrobiły furorę u dzieci.

Kilka rad, jak zrobić najlepsze bezy, znajdziesz w poście o bezach francuskich z dwóch składników.

Jeśli szukasz słodkiego dodatku do prezentu Last Minute, bezowe choinki będą idealne! Wystarczy je wystudzić, zapakować kilka sztuk w celofan, obwiązać wstążeczką i gotowe!

Składniki

  • 4 białka (jajka rozm. L., razem około 200g)
  • 200g cukru
  • zielony barwnik spożywczy w proszku: na czubek noża

Przygotowanie

  • Włącz piekarnik na 100 stopni Celsjusza, góra- dół.
  • 2 duże, prostokątne blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Żółtka przelej do miseczki i schowaj do lodówki. Możesz je wykorzystać do ciasta kruchego lub chałki.
  • Białka wbij do czystej, suchej, najlepiej metalowej miski.
  • Ubijaj na najwyższych obrotach miksera, do uzyskania błyszczącej piany.
  • Dodawaj partiami cukier, po każdej partii należy ubijać przez około 0,5- 1 minutę.
  • Pod koniec ubijania dodaj zielony barwnik spożywczy- na czubek noża.
  • Jak masa będzie dobrze wymieszana, przełóż ją do ręka cukierniczego z tylką okrągłą lub płaską. Pro tip: włóż rękaw do pokala na piwo (lub innej wysokiej szklanki), będzie się lepiej nakładać.
  • Wyciśnij, w równych odstępach na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wyciskając, twórz kształty choinek. Zaczynaj od wierzchołka, później zwiększaj szerokość tworząc kolejne gałązki choinki.
  • W wolnych miejscach możesz wycisnąć masę, robiąc a’la bombki.
  • Bezy susz w 100-110 stopniach C. przez 50-60 minut.
  • Jeżeli Twój piekarnik nie piecze w dwóch strefach jednocześnie, musisz wydłużyć czas i zamienić blachy w trakcie pieczenia. Najlepiej spróbować bezę, czy już jest dobra.
  • Możesz od czasu do czasu otworzyć piekarnik, żeby wyrzucić z niego parę wodną.
  • Bezy możesz wystudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
  • Bezowe choinki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, np puszce, przez około 2 tygodnie.

Inne przepisy na Słodkości.

bezowe choinki