Jestem typową jesieniarą. Jesienią i zimą lubię usiąść pod kocem, włączyć dobry film lub poczytać wciągający kryminał, napić się rozgrzewającej herbaty z imbirem. Idealnym dodatkiem do takiego leniwego popołudnia są ciasteczka twarogowe, które robi się z 3 składników.

Z podanego przepisu wychodzi około 90-100 sztuk. Zależy od wielkości ciasteczek.

Ciasteczka przygotujesz w zaledwie 10-15 minut. Ważnym krokiem jest schłodzenie ciasta, musi potrwać minimum kilka godzin. Najlepsze wychodzą chłodzone przez całą noc. Z reguły wieczorem wstawiam ciasto do lodówki, a na drugi dzień piekę.

Ciasteczka przypominają wyglądem ciastka francuskie, przez rozwarstwianie się warstw. Na szczęście ich przygotowanie nie jest tak czasochłonne. Ciastka w składzie nie mają cukru, warto posypać nim wierzch. Im dłużej schładzane jest ciasto, tym bardziej kruche i chrupiące są ciasteczka.

Ciasteczka twarogowe można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.. ale lepiej zrób podwójną porcję, ponieważ znikają w ekspresowym tempie.

Składniki

  • 200 g twarogu (używam przeważnie półtłustego)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej (pół miękkiego)
  • 200 g mąki pszennej (używam tortowej)

Dodatkowo przyda się:

  • mleko lub białko jajka do posmarowania ciasteczek
  • cukier do ich posypania

Przygotowanie

  • Twaróg włóż do miski, rozdrobnij go widelcem. Dodaj miękkie masło, w temperaturze pokojowej i wymieszaj.
  • Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i bardzo szybko zagnieć. Składniki powinny połączyć się. Ciasto nie musi być dobrze wyrobione, mogą być widoczne grudki.
  • Ciasto uformuj w jedną, sporą kulę. Owiń ją folią spożywczą, po czym włóż ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Na drugi dzień wyciągnij zawinięte ciasto z lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
  • Na posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
  • Nożem pokrój rozwałkowane ciasto na kwadraty o długości boku ok. 2-3 cm. Możesz też wykroić różne kształty za pomocą np foremek lub kieliszka.
  • Kawałki ciasta rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie wyszły trzy duże blachy).
  • Każdy kawałek posmaruj mlekiem (lub białkiem jajka) i posyp cukrem.
  • Piecz ciastka około 13-15 minut w 200 stopniach, grzanie góra- dół. Kontroluj stopień wypieczenia. Ciasteczka twarogowe powinny być zarumienione.
  • Ciastka pozostaw do wystudzenia.
P1210633

Ciasteczka twarogowe będą dobrym pomysłem na Tłusty Czwartek.

Inne przepisy na Słodkości ,