Przepis na ciasto francuskie z warzywami i kurczakiem jest idealny, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Faszerowane ciasto francuskie przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Nadaje się zarówno na obiad, kolację, jak i na przystawkę. Ciasto francuskie z warzywami można podawać na ciepło oraz na zimno.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
  • 1 filet z kurczaka (najlepiej podwójny)
  • 0,5 opakowania (ok. 250g) mrożonej mieszanki warzywnej (jakiejkolwiek)
  • sól, pieprz, zioła- do przyprawienia farszu
  • przyprawa do kurczaka (np. curry, sól, pieprz)
  • łyżka oleju (do smażenia fileta)
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
  • czarnuszka lub zioła prowansalskie (do posypania ciasta przed pieczeniem)
  • opcjonalnie: ser żółty- starty lub drobno pokrojony, ok. 4 łyżki (do posypania farszu, przed zawinięciem ciasta)

Przygotowanie

  • Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i smażymy na oleju.
  • Dodajemy zamrożoną mieszankę warzywną. Podlewamy delikatnie wodą (ok. 3 łyżki), mieszamy i smażymy pod przykryciem ok. 8-10 minut. Warzywa powinny być rozmrożone, miękkie, ale nierozgotowane. Przez 2-3 minuty smażymy bez przykrycia, w celu odparowania wody.
  • Przyprawiamy farsz wg uznania, np.: solą, pieprzem, ziołami.
  • Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Po obu bokach robimy nacięcia szerokości ok. 2 cm, zostawiając na środku ciasta miejsce na farsz.
  • Ostudzone warzywa z kurczakiem kładziemy po środku ciasta francuskiego. Opcjonalnie posypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym.
  • Nacięte wcześniej paski zawijamy na przemian do środka, tak by przykryć ciastem całe nadzienie.
  • Zawinięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub ziołami prowansalskimi.
  • Pieczemy w 200- 220 stopniach Celsjusza (góra- dół) przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu kroimy w dość grube plastry.
ciasto francuskie z warzywami i kurczakiem
ciasto francuskie z warzywami i kurczakiem
ciasto francuskie z warzywami i kurczakiem
ciasto francuskie z warzywami i kurczakiem

Uwagi

  • Ciasto francuskie należy wyciągnąć z lodówki minimum 15 minut wcześniej. Będzie bardziej plastyczne, niż te wyciągnięte bezpośrednio z lodówki.
  • Do farszu możemy wykorzystać każdą warzywną mieszankę.
  • Jeżeli pominiemy w składnikach filet z kurczaka- danie będzie wegetariańskie.
  • Ciasto francuskie z warzywami i kurczakiem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Inne przepisy na Obiady, Przekąski.