Faworki, czy też u niektórych znane jako chrusty, są w naszym domu robione na specjalne okazje: Tłusty Czwartek lub Sylwester. Są dość czasochłonne, ale ich smak wynagradza wszystko.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka octu (niektórzy dają spirytus lub wódkę)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (olej lub smalec)
  • Przyda się: garnek do smażenia w głębokim tłuszczu, ręcznik papierowy do odsączania.

Przygotowanie

  • Na stolnicę wysyp mąkę.
  • Dodaj sól, żółtka, śmietanę i zagniataj ciasto, aż będzie jednolite.
  • Za pomocą wałka zbijaj ciasto, nawet przez kilka minut, żeby je odpowiednio napowietrzyć.
  • Cienko rozwałkuj ciasto.
  • Wycinaj paski o szerokości około 2 cm, w środku każdego z nich zrób dziurkę.
  • Biorąc zewnętrzne, krótsze końce, przeplataj do środka.
  • Rozgrzej olej w garnku do temperatury ok. 160-180 st. C.
  • Wkładaj faworki na rozgrzany tłuszcz, smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe chrusty wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu.
  • Zostaw do ostygnięcia, później posyp cukrem pudrem.

Uwagi

  • Do smażenia przyda się garnek z podwójnym dnem lub z wyjmowanym sitkiem.
  • Tłuszcz musi mieć wysoką temperaturę: około 160-180 stopni C.
  • Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy lub smalec. Możesz wymieszać olej ze smalcem w proporcji 2:1.
  • Faworki powinny swobodnie pływać. Tłuszczu nie może być za dużo, żeby nie pryskał.
  • Dodany do ciasta ocet (wódka lub spirytus) spowoduje mniejsze wchłanianie się tłuszczu.
  • Chrusty należy wkładać partiami, po kilka na raz. Uważaj, żeby temperatura nie spadła, wtedy tłuszcz wsiąknie w ciasto.
  • Nie wyrzucaj pozostałych białek, zrób z nich bezy. Przepis na bezy francuskie .

Zobacz też inne pomysły na Słodkości.

Spróbuj także Pączki serowe przepis na serusie 60 sztuk ,
Ciasteczka twarogowe z 3 składników .

faworki, chrust