Tradycyjnie z okazji Tłustego Czwartku, przygotowujemy pączki serowe, tak zwane serusie oraz faworki. Na szczęście w przeciwieństwie do czasochłonnych w wykonaniu chrustów, pączki serowe robi się dość szybko i łatwo. Posiadają również minusy, bardzo szybko się kończą 😉
Z podanego niżej przepisu można wykonać około 60 do 70 mniejszych sztuk.
Składniki
- 500 g twarogu (może być z wiaderka, może być trzykrotnie mielony, możesz również pomieszać twaróg z serkami homogenizowanymi pół na pół).
- 4 jajka (używam średnich)
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej (używam tortowej)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy lub 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (aromatu waniliowego wystarczy kilka kropli)
Dodatkowo
- cukier puder do posypania pączków serowych
- olej rzepakowy oraz głęboka patelnia lub garnek z podwójnym dnem (do głębokiego smażenia)
- Przyda się ręcznik papierowy do odsączania oraz łyżka cedzakowa.
Przygotowanie
- Jeżeli używasz twarogu, przepuść go przez maszynkę. Ten z wiaderka jest już zmielony trzykrotnie, gotowy do użycia.
- Wstaw w garnku olej, żeby nagrzał się do 170-180 stopni C. W czasie nagrzewania wykonaj pozostałe kroki. O ile używasz kuchenki gazowej i wstawisz mniejszy ogień. Indukcja nagrzewa się szybciej. Pamiętaj, żeby nie spalić oleju.
- Do zmielonego twarogu dodaj pozostałe składniki: jajka, śmietanę, cukier, przesianą mąkę wymieszaną z sodą, ziarenka z laski wanilii (lub cukier albo ekstrakt) oraz ocet.
- Dobrze wymieszaj masę (ja zaczynam łyżką, potem kończę zwilżoną ręką).
- Jeśli masa będzie
- Za pomocą dwóch łyżek lub zwilżonych dłoni (żeby ciasto się nie przyklejało), formuj pączki i wrzucaj je po kolei, partiami do rozgrzanego tłuszczu. Pączki powinny swobodnie „pływać” w tłuszczu i łatwo się obracać. Należy je smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Pamiętaj, że pączki z dodatkiem sody, zwiększą swoją objętość podczas smażenia.
- Gotowe pączki odsącz, kładąc je na papierowym ręczniku.
- Przed podaniem ostudź i posyp cukrem pudrem.
Ciasteczka twarogowe z 3 składników
Faworki, chrusty sprawdzony przepis