Pizza hot dog, czyli pizza z parówkami w brzegach powstała, gdy szukaliśmy nowej wersji jednego z naszych ulubionych dań. Inspiracją była pizza ze znanej sieci pizzerii. Pizza hot dog może być dobrym wykorzystaniem składników zalegających w lodówce.
Składniki
Ciasto
- 3/4 szklanki ciepłej wody (ok 30-35 stopni)
- ok. 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 00) + mąka do podsypania
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
Sos
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatki
- ok 6-8 szt. dobrej jakości parówek (ilość zależy od rozmiaru blachy)
- cebula
- pomidor (1 duży lub kilka mniejszych)
- mała garść oliwek
- 1/3 puszki kukurydzy
- ok. 100 g sera żółtego startego
- 1 mozzarella starta
- rukola, świeży szpinak lub mix młodych liści
- opcjonalnie: wędliny, np salami, szynka, kabanosy (wszystkie, które zalegają nam w lodówce)
Przygotowanie
- Do szklanki wlej ciepłą wodę (3/4 szklanki). Wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, w ciepłe miejsce.
- Przesiej do dużej 2 szklanki mąki, dodaj soli, wymieszaj.
- Do mąki dodaj zaczyn drożdżowy i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj dokładnie ciasto.
- Możesz zacząć łyżką, później wyrabiaj ręką, aż ciasto będzie gładkie i przestanie przyklejać się do rąk (kilka minut). Ciasto może być wyrabiane za pomocą robota kuchennego, z końcówką haka. Początkowo na najniższych obrotach 1, później zwiększ obroty do 2-3.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut (aż podwoi swoją objętość).
- Wykorzystaj czas wyrastania ciasta i przygotuj dodatki.
- Umyj warzywa, pokrój je oraz wędliny (jeśli używasz).
- Odsącz z zalewy kukurydzę i oliwki.
- Zetrzyj ser żółty i mozzarellę.
- Zrób sos: Wymieszaj koncentrat (lub passatę) z ziołami prowansalskimi.
- Blat lub stolnicę podsyp mąką, wyłóż wyrośnięte ciasto i rozwałkuj je na grubość ok 0,5-1 cm. W zależności od tego, jak grube ciasto lubisz. Pamiętaj, że urośnie podczas pieczenia.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto na blachę, tak by wystawało poza jej krawędzie.
- Na brzegach ułóż parówki, przykryj je ciastem (tak, by były niewidoczne).
- Posmaruj pizzę sosem (brzegi również jeśli chcesz).
- Wyłóż na ciasto przygotowane wcześniej składniki. Oprócz rukoli, czy szpinaku, chyba że lubisz. Jeśli nie, dodasz je na sam koniec, po upieczeniu.
- Posyp startymi serami.
- Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Piecz około 20 minut. Może nawet 25 min, w zależności od grubości ciasta, wielkości i ilości dodatków.
- Kiedy spód będzie przyrumieniony, pizza hot dog jest gotowa.
- Gotową pizzę, przed podaniem udekoruj rukolą, szpinakiem lub mixem młodych liści.
Uwagi
- Do brzegów możesz włożyć parówki zawinięte w ser żółty, wersja bardziej kaloryczna 😉
Inne przepisy na : Obiady, Obiady mączne, Zero waste.