Ryba po grecku, jest naszą, polską potrawą, której Grecy w ogóle nie znają. Nazwa pochodzi od stylu przygotowywania, ponieważ Grecy również przyrządzają ryby i warzywa duszone na oliwie.
Nie ma świąt bez ryby po grecku. Według mnie najlepszy przepis, jest zarazem jednym z najprostszych.
Poniższy wystarczy na jedną dużą miskę ryby po grecku lub 2 średnie.
Składniki
- 4-5 średnich marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 4 średnie cebule
- 5-6 filetów (u mnie najczęściej miruna, ewentualnie mintaj)
- sól, pieprz cytrynowy
- olej do podsmażenia
- 1- 1,5 szklanki bulionu warzywnego (lub woda z dodatkiem domowego bulionu: 1 łyżeczka na 0,5 l wody)
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki- ćwierć do pół pęczka, wg uznania
Przygotowanie
- Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Można oprószyć rybę mąką (pszenną lub ryżową). Możesz ją od razu pokroić w kawałki lub smażyć w całości i później pokroić.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej (tak by pokryć dno, niezbyt dużo).
- Podsmaż rybę z obu stron na rumiano.
- Ściągnij rybę z patelni i odłóż na talerz.
- Jeśli ryba wpiła cały tłuszcz, dodaj trochę oleju (warzywa smaży się na tej samej patelni).
- Cebulę obierz i pokrój w piórka (lub kostkę, jak wolisz).
- Marchewki oraz pietruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej (duże oczka).
- Podsmaż cebulę (do zeszklenia) na oleju.
- Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Wymieszaj. Smaż przez ok. 3 minuty.
- Zalej bulionem, na początku 1 szklanką.
- Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Koncentrat wymieszaj z połową szklanki wody. Dodaj na patelnię, wymieszaj.
- Duś bez przykrycia, aż część wody wyparuje. Ok. 10 minut.
- Dodaj usmażoną wcześniej rybę, dopraw według uznania.
- Smaż jeszcze ok. 3 minut.
- Przełóż rybę po grecku do miski, posyp posiekaną natką pietruszki.
Inne przepisy na Przystawki, Kolacje.