Dziś przepis na szybkie bułki pszenne. Łącznie czas ich wykonania, z wyrastaniem i pieczeniem to niecałe 2 godziny. Często robimy je rano w weekendy. Nie ma nic lepszego niż ciepłe i szybkie bułki na śniadanie. Sam ich zapach powoduje, że wszyscy chętnie wstają z łóżek.
Z przepisu wychodzi około 10-12 bułek, w zależności jakiej wielkości zrobicie.
Składniki
- 500 g mąki pszennej (może być tortowa lub chlebowa)
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody (około 35 stopni)
- 50 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Do połowy ciepłej wody (ok. 125 ml) wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, resztę wody, oliwę oraz rozczyn drożdżowy.
- Wyrabiaj ciasto, aż zacznie być gładkie. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego z końcówką haka.
- Uformuj z ciasta kulę, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Możesz wstawić do piekarnika nagrzanego na 30 -40 stopni i kontrolować kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ale lepiej jak ciasto wolniej, samo urośnie. - Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką.
- Uformuj wałek i podziel go na 10 -12 części.
- Każdą część formuj w okrągłą bułkę i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Bułki natnij ostrym nożykiem lub żyletką.
- Przykryj bułki ściereczką i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, góra- dół.
- Piecz bułki przez około 20 minut.
- Pieczywo powinno wystudzić się na kratce.
Inne przepisy na Pieczywo, Śniadania. Przepis na: chleb na maślance, bez drożdży.