Chleb z garnka jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Przygotujemy go zaledwie w 5 minut. Czas wyrastania to 1 godzina, samo pieczenie również zajmie około godziny.
Do wykonania chleba z garnka przyda się garnek, który może być wstawiony do piekarnika, odporny na wysokie temperatury. Jako pokrywki można użyć folii aluminiowej.
Garnek, w którym piekłam chleb, miał wysokość 21 cm.
Składniki
- 750 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wrzuć do większej miski i wymieszaj łyżką.
- Przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie zagnieć ciasto i znów odstaw na 30 minut pod przykryciem.
- Pod koniec wyrastania (ok. 10 minut) nagrzej piekarnik do 200 stopni. Od razu wstaw garnek, w którym będzie pieczony chleb.
- Do gorącego garnka wrzuć ciasto na chleb, przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Piecz w 200 stopniach, góra- dół, przez ok 35 minut.
- Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.
- Chleb z garnka studź na kratce.
Do chleba z garnka spróbuj przepis na smalec.
Inne przepisy na pieczywo.