Lubię wiedzieć, co jem, dlatego nie korzystam z gotowych kostek rosołowych. Lubię też ułatwiać sobie życie i skracać czas przygotowywania potraw, na tyle, ile to możliwe. Domowy bulion warzywny jest moją odpowiedzią, na pytanie: Jak szybko zrobić zupę, sos lub też risotto?

Do bulionu warzywnego dodaję różne składniki, nawet obierki z marchewki!
Marchew wystarczy porządnie wyszorować, obrać i obierki, które aktualnie nie są nam potrzebne pokroić drobno, wrzucić do worka strunowego i zamrozić. Takie zero waste.

Najczęściej przygotowuję właśnie bulion warzywny, ponieważ nadaje się do większości potraw. W przypadku mięsnych dań, wolę dodać po prostu mięso.

2 łyżki bulionu warzywnego rozpuszczam w 500 ml gorącej wody.
Poniższy przepis jest na 6-7 słoików po ok. 150 ml.

P1180663

Składniki

  • 200-250 g marchwi
  • 200-250 g cebuli
  • 150 g korzenia selera
  • 150 g selera naciowego
  • 200 g korzenia pietruszki
  • 100 g pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 6-8 gałązek ziół- różnych, np. lubczyk, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 40-50 g soli morskiej
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 60 ml wody
  • opcjonalnie: 20 g pomidorów suszonych (bez oleju)

Przygotowanie

  • Warzywa umyj, obierz i drobno pokrój lub zetrzeć na tarce. (Chyba, że obierki z marchwi i pietruszki również chcesz wykorzystać do bulionu).
  • Oliwę rozgrzej w garnku.
  • Dodaj posiekane cebule oraz ząbki czosnku.
  • Mieszaj i smaż do momentu zeszklenia.
  • Dodaj resztę warzyw, 60 ml wody, zioła oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  • Gotuj pod częściowym przykryciem przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliło.
  • Zmiksuj na gładko.
  • Stale gotując na małym ogniu i mieszając, przełóż do wyparzonych słoików. Możesz postukać dnem słoika o blat, w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Dobrze zakręcone słoiki stawiaj do góry dnem i przykrywaj ciepłym ręcznikiem lub ściereczką.
  • Jeżeli zakrętka nie jest wklęsła, dodatkowo trzeba zagotować słoiki.

Uwagi

  • Ilość wody można zwiększyć. Osobiście daję mniej i bardzo często mieszam, żeby się nic nie przypaliło. Jeśli dasz więcej wody i chcesz mieć gęsty bulion, trzeba dłużej gotować, żeby woda odparowała.
  • Bulion warzywny można przełożyć do wyparzonych słoików, można też zamrozić w formach do kostek lodu.
  • W szczelnie zamkniętych słoikach bulion można przechowywać nawet kilka miesięcy – Sprawdzałam, słoiki były przechowywane w lodówce.
  • Jeżeli bulion ma być bardziej gęsty, należy dłużej gotować, cały czas mieszając, aby odparować wodę.
  • Kolor bulionu warzywnego zależy od rodzaju oraz ilości wykorzystanych warzyw.
bulion warzywny
P1180688

Inne pomysły Zero Waste.