Lubię wiedzieć, co jem, dlatego nie korzystam z gotowych kostek rosołowych. Lubię też ułatwiać sobie życie i skracać czas przygotowywania potraw, na tyle, ile to możliwe. Domowy bulion warzywny jest moją odpowiedzią, na pytanie: Jak szybko zrobić zupę, sos lub też risotto?
Do bulionu warzywnego dodaję różne składniki, nawet obierki z marchewki!
Marchew wystarczy porządnie wyszorować, obrać i obierki, które aktualnie nie są nam potrzebne pokroić drobno, wrzucić do worka strunowego i zamrozić. Takie zero waste.
Najczęściej przygotowuję właśnie bulion warzywny, ponieważ nadaje się do większości potraw. W przypadku mięsnych dań, wolę dodać po prostu mięso.
2 łyżki bulionu warzywnego rozpuszczam w 500 ml gorącej wody.
Poniższy przepis jest na 6-7 słoików po ok. 150 ml.
Składniki
- 200-250 g marchwi
- 200-250 g cebuli
- 150 g korzenia selera
- 150 g selera naciowego
- 200 g korzenia pietruszki
- 100 g pora
- 4 ząbki czosnku
- 6-8 gałązek ziół- różnych, np. lubczyk, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 40-50 g soli morskiej
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- 60 ml wody
- opcjonalnie: 20 g pomidorów suszonych (bez oleju)
Przygotowanie
- Warzywa umyj, obierz i drobno pokrój lub zetrzeć na tarce. (Chyba, że obierki z marchwi i pietruszki również chcesz wykorzystać do bulionu).
- Oliwę rozgrzej w garnku.
- Dodaj posiekane cebule oraz ząbki czosnku.
- Mieszaj i smaż do momentu zeszklenia.
- Dodaj resztę warzyw, 60 ml wody, zioła oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj.
- Gotuj pod częściowym przykryciem przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliło.
- Zmiksuj na gładko.
- Stale gotując na małym ogniu i mieszając, przełóż do wyparzonych słoików. Możesz postukać dnem słoika o blat, w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Dobrze zakręcone słoiki stawiaj do góry dnem i przykrywaj ciepłym ręcznikiem lub ściereczką.
- Jeżeli zakrętka nie jest wklęsła, dodatkowo trzeba zagotować słoiki.
Uwagi
- Ilość wody można zwiększyć. Osobiście daję mniej i bardzo często mieszam, żeby się nic nie przypaliło. Jeśli dasz więcej wody i chcesz mieć gęsty bulion, trzeba dłużej gotować, żeby woda odparowała.
- Bulion warzywny można przełożyć do wyparzonych słoików, można też zamrozić w formach do kostek lodu.
- W szczelnie zamkniętych słoikach bulion można przechowywać nawet kilka miesięcy – Sprawdzałam, słoiki były przechowywane w lodówce.
- Jeżeli bulion ma być bardziej gęsty, należy dłużej gotować, cały czas mieszając, aby odparować wodę.
- Kolor bulionu warzywnego zależy od rodzaju oraz ilości wykorzystanych warzyw.
Inne pomysły Zero Waste.