Amerykańskie naleśniki, czyli pancakes, najczęściej goszczą na naszym stole w okresie letnim. Jednak kiedy mróz nie odpuszcza, albo za oknem jest plucha, pancakes poprawiają nam humor, ponieważ kojarzymy je ze słonecznymi porankami.

Pancakes jemy polane syropem klonowym, z kosteczką masła, ale też zamiennie z miodem, jogurtem naturalnym, z owocami, albo domowym dżemem.

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru (daję mało, ponieważ dodatki są słodkie)
  • 3 jajka: żółta oddzielone od białek
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 szklanki maślanki naturalnej
  • dodatki: syrop klonowy/ miód/ owoce/ dżem- według uznania
  • olej kokosowy do smażenia (lub rzepakowy)

Przygotowanie

  • Suche składniki: przesiane mąki, proszek lub sodę, cukier, wymieszaj w większej misce.
  • Do drugiej miski wlej maślankę, dodaj żółtka, roztopione masło i wymieszaj.
  • Dodaj wymieszane „mokre” składniki do „suchych”, wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj łyżką, do połączenia składników.
  • Rozgrzej olej na patelni, w niedużej ilości.
  • Nakładaj łyżką małe placki, smaż z obu stron, do zarumienienia.
  • Podawaj z ulubionymi składnikami.
pancakes

Inne przepisy na: Śniadania, Placki, Naleśniki