Chleb na maślance powstał z potrzeby chwili, gdy drożdże były towarem ciężko dostępnym (2021 rok). Piekłam w tamtym czasie pieczywo domowe, od czasu do czasu, więc nie miałam gotowego zakwasu. W sklepach nie było, ani chlebów, ani drożdży, dlatego musiałam znaleźć alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Metodą prób i błędów zrobiłam chleb na maślance, bez drożdży.
Chleb wyrośnie, jeżeli w składzie będzie maślanka lub kefir oraz część zasadowa, np soda. Powstała z połączenia składników piana, spulchni pieczywo. Chleb szybciej robi się twardy niż tradycyjny, na zakwasie lub nawet drożdżowy. U nas wytrzymuje do 3 dni. Później (jeśli zostaje) robię z niego grzanki.
Chleb na maślance jest szybki w przygotowaniu, wystarczy zaledwie 10 minut + czas pieczenia około 45min.
Cały bochenek: Kalorie: 2057 kcal; Białka: 72,40g; Węglowodany: 386g; Tłuszcze: 22,6g.
Kromka (przy podzieleniu chleba na 18 kromek): Kalorie: 114,28 kcal; Białka: 4,02g; Węglowodany: 21,44g; Tłuszcze: 1,26g.
Składniki na formę keksową 27×8 cm
- 500 ml maślanki lub kefiru (w temperaturze pokojowej)
- 300 g mąki pszennej (u mnie chlebowa typ 650 lub 550)
- 200 g mąki żytniej (typ 1800 lub 2000)
- 1 mała łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- po 1 łyżce sezamu i czarnuszki (razem wymieszane, część idzie do środka ciasta, pozostała część do posypania chleba przed pieczeniem
- około 2 łyżek wody (do posmarowania chleba z wierzchu, przed pieczeniem)
Przygotowanie
- Włącz piekarnik na 200 stopni C., góra- dół. Jeśli Twój piekarnik za mocno przypieka- nastaw na 180 stopni i wydłuż później czas pieczenia o 5-10 minut.
- Formę keksową o wymiarach 27×8 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wymieszaj ze sobą „suche” składniki: przesiane mąki, sól, sodę oraz część ziaren sezamu i czarnuszki (około 3/4 porcji).
- Do składników suchych dodajemy maślankę i mieszamy do połączenia składników.
- Wymieszaną masę przelewamy do keksówki. Za pomocą mokrej łyżki wygładzamy powierzchnię.
- Ostrym nożem lub żyletką nacinamy wierzch. Pędzelkiem zamoczonym w wodzie, zwilżamy chleb i posypujemy pozostałymi ziarnami.
- Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut w 200 stopniach, na środkowym ruszcie.
- Po upływie 40-45 minut wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w środku formę przez 5 minut.
- Wyjmujemy nasz chleb na maślance z piekarnika. Wyciągamy z formy, razem z papierem i studzimy na kratce przez około 15 minut. Po tym czasie ostrożnie ściągamy papier do pieczenia.
- Chleb kroimy po jego ostygnięciu.
Inne przepisy na Pieczywo.