Chleb z garnka jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Przygotujemy go zaledwie w 5 minut. Czas wyrastania to 1 godzina, samo pieczenie również zajmie około godziny.

Do wykonania chleba z garnka przyda się garnek, który może być wstawiony do piekarnika, odporny na wysokie temperatury. Jako pokrywki można użyć folii aluminiowej.

Garnek, w którym piekłam chleb, miał wysokość 21 cm.

Składniki

  • 750 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wrzuć do większej miski i wymieszaj łyżką.
  • Przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie zagnieć ciasto i znów odstaw na 30 minut pod przykryciem.
  • Pod koniec wyrastania (ok. 10 minut) nagrzej piekarnik do 200 stopni. Od razu wstaw garnek, w którym będzie pieczony chleb.
  • Do gorącego garnka wrzuć ciasto na chleb, przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  • Piecz w 200 stopniach, góra- dół, przez ok 35 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.
  • Chleb z garnka studź na kratce.

Do chleba z garnka spróbuj przepis na smalec.

Inne przepisy na pieczywo.

chleb z garnka
chleb z garnka