Kiedy banany są już mocno dojrzałe i pokrywają się ciemnymi plamami, nie wyrzucaj ich! Zrób zupę bananową. Zwłaszcza, gdy gustujesz w tajskich, karaibskich lub afrykańskich smakach. W tych kuchniach wykorzystuje się banany, niekoniecznie do deserów. Zupa bananowa to prosty skład, szybki obiad, słodko- pikantny smak i pomysł jak wykorzystać resztki bez ich wyrzucania, w myśl zero waste. Zupa bananowa jest idealna dla wegan, wegetarian i osób na diecie bezglutenowej.

Składniki

  • 3-4 średnie banany, najlepiej dojrzałe- pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku – posiekane
  • 2 cebule (ok. 120 g)- obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego- do podsmażenia
  • korzeń imbiru ok. 2-3 cm, świeży, obrany i pokrojony w cienkie plasterki
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 4 szklanki (1 litr) ciepłego bulionu warzywnego (lub bulionetka, czy kostka jeżeli używacie plus woda)
  • orzeszki ziemne lub pestki dyni- prażone na suchej patelni, do posypania
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz, chili- według uznania, ja daję po większej szczypcie, chili czasem trochę więcej, bo lubię ostrzejszy smak.
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry do posypania
  • opcjonalnie: groszek ptysiowy lub grzanki zamiast orzeszków lub pestek dyni

Przydadzą się: patelnia, garnek i blender.

Przygotowanie

  • Na suchej (bez tłuszczu), gorącej patelni upraż orzeszki ziemne (obrane) lub pestki dyni. Wystarczy prażyć je kilka minut, mieszając by się nie przypaliły. Przesyp do miseczki, żeby się ostudziły.
  • Masło lub olej rozgrzej w garnku, w którym przygotowywać będziesz zupę. U mnie jest to średni garnek ok. 3 litrowy.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekane cebule, czosnek oraz imbir. Podsmażaj przez chwilę, do zeszklenia cebuli (aż zacznie się błyszczeć), mieszając.
  • Dodaj pokrojone w plasterki banany. Możesz je dodatkowo rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Dodaj bulion, mleczko kokosowe- cały czas mieszając.
  • Dodaj przyprawy (stopniowo, najpierw połowę, pod koniec gotowania dopraw): curry, sól, pieprz i chili, wymieszaj.
  • Gotuj ok. 5-10 minut, aż zupa nabierze odpowiedniego smaku. Dopraw według uznania.
  • Zmiksuj zupę bananową na krem.
  • Przełóż do miseczek i posyp uprażonymi wcześniej orzeszkami lub pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki, czy kolendry.
  • Zupę bananową można podawać również z groszkiem ptysiowym lub grzankami i udekorować kleksem śmietany.

Uwagi

  • Im więcej bananów użyjesz, tym zupa będzie słodsza.
  • Słodycz można zniwelować chili lub ostrą papryką w proszku.
  • Smak zupy bananowej nabiera mocy wraz z gotowaniem, więc warto przyprawiać ją stopniowo.

Inne przepisy na: Bezglutenowe, Zupy, Zupy krem, Zero waste.

zupa bananowa